Rólam

A történetem

Amikor a férjem, Attila, meghalt úgy éreztem mindennek vége, annyira nagy volt a fájdalom és a keserűség bennem, hogy nem hittem el, hogy a gyászt, a veszteséget túl lehet élni, ebből lehet egy új, egy másik életet építeni, amit szeretni fogok a gyerekeimmel együtt.

Belekerültem én is a szokásos körökbe, hogy a gyászfeldolgozás pszichológus segítségével megoldható csak, sokáig én is azt hittem, hogy más segítség elképzelhetetlen lenne erre a fájdalomra.

Nagyon nehezen hittem el egyáltalán azt, hogy egy társ elvesztése feldolgozható. Szerettem volna hinni, hogy csökkenthető a fájdalom a gyászban. A veszteségemben napról napra kerestem hogyan lesz könnyebb a fájdalom, hogyan lesz elviselhető a magány, a hiányérzet, az űr, ami keletkezett az életemben.

Jártam kineziológushoz, kértem pszichológus segítségét a gyászfeldolgozásához, segítettek mind a ketten. Rengeteg testi tünetem volt a gyászban. Nagyon nehezen szabadultam ki abból a körből, hogy a gyászfeldolgozás csak pszichológus segítségével történhet, más szakértő nem tud ebben segíteni.


Gyászfeldolgozás pszichológus

A gyász szakaszai - vannak-e szakaszai egyáltalán? Miben segít, ha tudom a gyász melyik szakaszában tartok?

Kiút a gyászból

A gyászról

Őszíntén a gyászról azt mondanám, hogy egy nagyon összetett folyamat, egy társ elvesztése az egyik legfájdalmasabbb megtapasztalás az életben és az, hogy mi zajlik le bennünk egy veszteségélmény hatására kiszámíthatatlan.

Nem tudtam mennyi ideig tart a gyász, vannak-e szakaszai a gyásznak, kerestem, kutattam mi nyújthat vígaszt a léleknek a veszteségben. Veszteségem elején tényleg arra volt szükségem, hogy valaki meghallgasson, a fájdalmamat, az érzéseimet el tudjam mondani valakinek, így az akut időszakban a gyászfeldogozást pszichológus segítette az én esetemben is.

Sokan azt mondták, hogy hamar megtaláltam a kiutat a gyászból. Igen, így tünt kívülről. Nem mondtam el senkinek sem, hogy mennyire összetört a szívem, a lelkem, hogy azt, akit a legjobban szerettem, akivel le akartam élni az életemet, akivel terveink voltak az már nincs többé, hogy a napok kilátástalanok, csak eltelnek, és én rettegek minden percben az előttem álló jövőtől.  Ez volt az a pont, ahol fel kellett ismernem, hogy a pszichológus segítsége már nem volt elég a gyászfeldogozáshoz. Mert ez már egy új élet felépítése volt, megérkeztem a jelenbe és jövőnkön kellett elkezdenem dolgozni.

Gyászfolyamat
Gyógyulás a gyászból

Az özvegység

Milyen szörnyű szó az, hogy özvegy, mennyire utálom, mennyire kiúttalan, rossz jelentése van, komor, szomorú és megbélyegző.

Semmi lágyság nincs ebben a szóban, ami egy kicsit enyhítene legalább a gyászoló lelkemen, könnyebbé tenné a fájdalmat. Nem tudtam mit jelent a gyászmunka, nem értettem igazán hogyan kell dolgozni rajta. Éreztem, tudtam, megtapasztaltam, hogy a gyász lélektani folyamata komplikált, lassú munka, sok megtorpanással, időnként elakadással közben.

Szerettem volna még boldog lenni, hinni az életben és abban, hogy nemcsak ezt az egy boldogságot kaptam, ennél többet érdemelhetek. Nem volt több ötletem, hogy kitől kérhetnék segítséget az új élet felépítésében, mert ahogyan azt említettem a gyászfeldolgozásban találtam segítséget a pszichológusnál, de az új élet építéséhez másra volt szükségem. Így önmagamat fejlesztettem, tanultam, legfőképpen arról, hogy mi határozza meg a gondolatainkat, érzéseinket, mitől függenek a cselekedeteim, eredményeim és ezek az özvegységemben hogyan segítenek.

Hogyan tudom elfogadni, hogy özvegy lettem, hogyan tudok barátságot kötni vele és nem csak taszítani, eltolni önmagamtól a jelen állapotomat. Hogyan tudok minél több időt a jelenben tölteni, és egyre kevesebbet a múltban és jövőben, kis lépéseket tenni, haladni a feladataimmal, kilábalni a gyászból, a reménytelenségből.

pexels-karolina-grabowska-6134941

Csatlakozz a facebook csoportomhoz

Gyász özvegy szülőként Facebook csoport

gyászfeldolgozás pszichológus

Az életvezetési tanácsadásról

Majd rátaláltam a lifecoachingra / életvezetési tanácsadásra, ahol a tanulmányaim során rájöttem, hogy saját magam gyásztanácsadója voltam, rengeteg a gyász feldolgozását segítő technikát, módszert alakítottam ki, ami segített, amivel haladtam, amely tecknikák segítettek nekem is kigyógyulni a gyászból, előrelépkedtem és felépítettem azt az életet, amit megszerettem, amiben megtaláltam a helyem és a gyerekeim is biztonságban érzik magukat.

Ekkora már tudtam, hogy a gyászfeldolgozást a pszichológus utáni következő fázisban egy életvezetési tanácsadó tudja segíteni.

Elvégeztem talán a világon elérhető egyik legjobb Életvezetési Tanácsadó tanfolyamot, Tony Robbinsnál, aki a modern lifecoaching alapítója és azt tűztem ki célul, hogy gyászoló anyukáknak özvegyeknek szeretnék segíteni, nektek özvegy Anyukák és Apukák, hogy higgyetek abban, hogy túl lehet élni, hogy lehet fejlődni, van kiút a gyászból egy új és szép élet irányába. Van élet és lehetőség egy társ elvesztése után. Ha én ki tudtam gyógyulni a gyászból, akkor neked is menni fog. Tony Robbins tanfolyamát világszerte rengeteg pszichológus végzi el, akik hatékonyan szeretnének segíteni az életvezetésben és a gyászfeldogozásban is. Én nagyon pontosan egy ilyen tanfolyamot kerestem, amikor eldöntöttem, hogy ezt a szakmát választom magamnak. Tony Robbins lifecoach school

Megtanultam erősebbnek látni magam, amiatt, amin keresztülmentem, ahelyett, hogy indokként használtam volna arra, hogy abbahagyjam az álmodozást.

A gyászfeldolgozásról

Gyászfeldolgozást David Kesslertől tanultam, akinek a munkássága megigézett, rengeteg veszteségfeldolgozó technikát sajátítottam el tőle.

A gyászmunka területén ő Tony Robbinshoz hasonlóan, aki az életvezetési tanácsadásban, David Kessler a gyászfeldolgozásban egy meghatározó ikon a világban. Hasonlóan ezt a gyászfeldolgozó tanfolyamot is sok pszichológus végzi el, akik szeretnének specializálódni az életnek erre a területére.

Napi szinten igyekszem minimum 90 percet tanulással, önfejlesztéssel tölteni, hiszem, hogy ez segít abban, hogy folyamatosan kiválóan érezzem magam és újabb -és újabb veszteségfeldolgozó technikákat sajátítsak el, amivel segíteni tudok nektek a feldolgozásában.

Az üzleti világban 25 éve nagyvállalati környezetben dolgozom, az utolsó 10 évet business coachként, mentorként, karrier tanácsadóként töltöttem.

Ha szeretnél találkozni velem, akkor kérlek csatlakozz hozzánk a gyász özvegy szülőként facebook csoportomba, ahol hetente különféle programokon vehetsz részt sorstársi közösségben. Kattints ide a csatlakozáshoz

pexels-vlada-karpovich-4050325