Hogyan teltek az évek a gyászban, 10 év története

Hogyan teltek az évek a gyászban, 10 év története

7. gyászév- a gyász meglepő fázisa
Hetedik évben Marci nem volt itthon, végig Dél-Afrikában volt. Óriási tapasztalat volt mindannyiunknak.  Négy különböző családnál lakott, próbált beilleszkedni kisebb-nagyobb sikerrel. Nem megyek bele a részletekbe, de tényleg erőt próbáló feladat volt az év neki is és nekem is. A lényeg, hogy egy erős, magabiztos fiú jött haza, aki kipihente magát egy év alatt a magyar iskolarendszerből, tökéletesen beszélt angolul, rengeteg barátja lett a világban, beutazta Dél-Afrikát. Önállóságot tanult, fel kellett találnia magát rengeteg új helyzetben. Az utolsó családban találkozott egy számára ‘igazi’ Apa képpel, akivel nagyon közel kerültek egymáshoz. Innen jött a triatlon, mint sport a számára. Ez a család azóta volt már nálunk, meglátogattak minket, mind az Anyuka, mind az Apuka szinte saját fiaként szerette Marcit. Nagy megtapasztalás volt a számára az Édesapja elvesztése után, hogy ismét tud kötődni valakihez, odafigyel rá valaki.
Míg ő kint volt nálunk is volt 3 cserediák váltva egymást, Wandával fogadtuk őket és éltünk velük együtt egy éven át. Nagy kihívás volt  befogadni őket, odafigyelni rájuk stb, miközben Marcinak sokszor nem volt felhőtlen a kint tartózkodása. Ebben az évben Marcinak és nekem is több alkalomra vol szükségünk pszichológusra a gyászfeldolgozáshoz, a haladáshoz, a távolság, a hiáynérzet leküzdéséhez.
Nagy élmény volt várni őt haza és megölelni egy év után, érezni, hogy itthon van végre, végig csináltuk az évet. Tényleg csak amikor már leszállt itthon a repülőről tettem fel magamnak a kérdést, hogy voltam képes ilyen messzire elengedni. Amikor mérföldkövek történnek egy gyászfolyamatban, akkor áll meg az ember végignézni hol is tart, mennyire gyógyul már a gyászból, és teszi fel magának a kérdést, hogy a gyásznak melyik szakaszában, fázisában lehetek.
Nagyon sokat fejlődtem ekkorra már a pénzügyeink beosztásában. Korábban nem kellett ezzel foglalkoznom, Attila intézett mindent. Komoly Excel táblázatom volt a bevételekről és a kiadásaink minden kategóriájáról, hetente vezettem, kalkuláltam a költségeket, kiadásokat. Megtanultam beosztani, spórolni, odafigyelni minden guruló forintra. Egy Édesapa elvesztése sok másodlgaos veszteséggel si jár, ilyen volt nekünk a bizonytalanság, anyag helyzetünk stabilitására való törelvésünk a gyászolás folyamatában.
Minden évben elvittem a gyerekeket külföldre nyaralni. Mindegyik utazás nagyon nagy élménynek maradt meg, igazán együtt voltunk, kiszakadtunk itthonról és mentünk felfedezni a világot. Imádtuk ezeket az utakat. Ezek a nyaralások a gyászfeldolgozásunk nagyon komoly részét képezték. Minden nyár a gyász szakaszainak egy másik arcát mutatta meg a számunkra.
Munkahelyemen ekkora már egy másik pozícióban dolgoztam, egy informatikus csapatot vezettem, mentoráltam, karrier tanácsot adtam, business coach-uk voltam. 40 férfi és én. Nem gondoltam magamról sohasem, hogy erre képes leszek, megállom a helyem ebben a világban, támaszuk voltam és ők is az enyém, bár ők ezt nem tudták.
Párkapcsolatomat folytattam, nem lett volna erőm ebben az évben befejezni, mert tényleg ez a csereév rengeteg energiát igényelt tőlem. A párkapcsolat egy nagyon érdekes tükre a gyászolásnak, visszatükrözi hol tartunk a gyászfeldolgozási munkánkban nagyon erősen.
Emlékszem felnéztem egyszer egy társkereső oldalra megint és menekülőre fogtam, hogy nem akarok ismét felkerülni oda, nem akarom ott látni magam, nem akarok levelezni senkivel, nem akarom azt az elkeseredést érezni, amit a randevúzás csalódásai okoztak korábban.
Így maradtam a helyemen, amíg Marci haza nem jött.
Rendületlenül folytattam a tanulást, az önképzést, igyekeztem csak hasznos dolgokkal foglalkozni. Erősödtem, egyre tudatosabb lettem, nem féltem a magánytól, az egyedülléttől, élveztem önmagam társaságát, tudatosan kerestem az egyedüllétet, akkor éreztem szabadnak és önmagamnak magam. Nagyon nagy lépésnek éreztem a gyász ezen fázisában, hogy leszámoltam a hiányérzettel, és erősödtem az egyedül töltött idők miatt. 
Rengeteget sportoltam, duatlonoztam hetente 2-3 alkalommal futottam 10 km és úsztam utána 40 percet. Nagyon szerettem, kikapcsolt, egy meditatív állapotba kerültem közben, amikor mindent végig tudtam gondolni. Ma már a tanulmányaim kapcsán tudom, hogy a mozgás során végzett gondolkodás, tervezés stb sokkal könnyebben beépül, beidegződik a testünkbe, a részünkké válik. Ekkor ezt még nem tudtam csak éreztem a csodát, ami történik velem minden alkalommal. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy a kóros gyászreakciókat, a gyászolás okozta testi tünetek kezelésére kezdjen el mozogni, sportolni.
Így telt el a 7.év. A nyolcadik ismételten sok változást hozott.
 
 
Gyógyulás a gyászból

 

8. gyászév – új irányok

A nyolcadik évben Marci már itthon volt, így az előző évben megtapasztalt hiánya helyre állt és vele az élet is megint visszazökkent egy kiegyensúlyozottabb időszakába.

Szerettem a munkám, az otthonunkat, a gyerekeket, az életet, örültem minden napnak, hálás voltam, hogy itt lehetek, hogy megélhetem, megtapasztalhatom a világot ebben a formában.

Sokan kérdezték, hogy gondolok-e még Attilára. A válaszom igen, azt gondolom, hogy minden pillanatban. Nem cél az, hogy ne gondoljak rá, hogy ne osszam meg vele a világunkat. Ami nagy változás az az, hogy nem fájdalommal gondolok rá, hanem szeretettel, köszönettel, hogy itt volt velünk, hogy ő a gyermekeim Édesapja, hogy rengeteget tanultam tőle és az a sok minden, amit kaptam tőle segített a jelenlegi utamon.

Nem hiszem, hogy ezt az oldalamat megismertem volna, ha az élet nem ezt az utat adja nekem. Felfedező lettem, kiváncsi, hogy miből mit tudok létrehozni. Mindenben a lehetőséget látom, nincsenek problémák, csak megoldandó feladatok. Képes vagyok már megköszönni az életnek, hogy ezt az utat kaptam, létrehozhattam önmagamnak ezt a verzióját.

Nem azért alakult ez így, mert szerencsés voltam, hanem azért, mert nem engedtem ki a boldogságra való törekvésemet a kezemből. Nem adtam ki, hogy majd valami csoda történik és akkor minden megoldódik.

Egy dologgal döcögtem talán csak ekkorra már, a párkapcsolattal. Tudtam, hogy előbb-utóbb meg kell hoznom a döntés, hogy kilépek, csak még erőt gyűjtöttem hozzá, mert nem láttam még, hogy hova lépjek, merre induljak el onnan.

Azt tudtam, hogy nem akarok már semmit sem elfogadni, ami egy megalkuvás, ha ennyit küzdöttem az elmúlt pár évben. Ezen a téren való elakadásom, boldogtalanságom hatással volt más életterületeimre is. Végül az élet hozta meg a döntést, fejbe kólintott, földre kényszerített.

Otthon leestem a lépcsőn és eltörem a lábam. 2 hónapra otthon maradtam fekvő-majd járógipszben. Nagy megtapasztalás és felismerés volt, hogy a gyerekeim az erős Anyukához tudnak szinte csak kötődni, ahhoz, akivel baj van, nehézségei vannak, ahhoz nem. Nem vették komolyan, hogy nem tudok járni, főzni, bevásárolni, hogy kiestem a napi rutinból. Ugyanazt várták el tőlem, én meg értetlenül álltam a helyzet előtt.

Gyerekek számára a szülő az erős képet adja, aki mutatja az utat, aki segít nekik, akihez fordulni lehet, szinte legyőzhetetlen. Azt tapasztaltam meg, hogy ők ehhez tudnak kapcsolódni, akkor tudnak megnyílni, ha biztonságban érzik magukat mellettem. Ez a pár hét gipszben nem ez volt, szabotáltak ahol csak tudtak, ki is mondták, hogy nem kell ez a helyzet nekik. Mikor levették a gipszet ismét jött egy 10 napos periódus, amikor nem állhattam rá a lábamra, pedig járó gipszel már elég jól ment minden. Az első gondolatuk az volt, hogy akkor elköltöznek erre az időre itthonról.

Milyen furcsa az élet ugye, mennyire másképp működnek a gyerekek.

Ebben a bezárt időszakomban visszaköszöntött a veszteség, váratlanul betoppant az ajtón. Közel két héten át végig mentem felgyorsított tempóban egy nagyon mély gyászfolyamaton. Nehéz volt ismét megélni. A végére megérett bennem a vágy, hogy végre kitegyek Attiláról egy fotót a házban. Nyolc éven nem néztem fényképeket, nem volt kint fotó róla. Az az egy azóta is kint van. Mérföldkőnek éreztem, hogy végre rá tudok nézni egy fényképre, amin ő rajta van.

Ez a folyamat megerősített abban, hogy a párkapcsolatomnak véget vessek, mivel közeledett az év vége az lett a döntésem, hogy nem hozom magammal már az új évbe. Így ott álltam majdnem 50 évesen, amitől oly annyira félünk, ebben a korban ismét egyedül.